ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ισως τώρα που αισθάνεσαι ανίκανος να αντιδράσεις στο ξεπούλημα της Ελλάδας, να συνειδητοποίησες ότι το σημερινό μας πολιτικό μας σύστημα είναι φτιαγμένο και βελτιωμένο για χρόνια από λαμόγια, για τα λαμόγια, προκειμένου να μπορούν ανενόχλητοι να σε κοροϊδεύουν, να πλουτίζουν και να κάνουν γενικά ότι θέλουν, χωρίς να μπορείς να επέμβεις, και παράλληλα να είναι σίγουροι ότι και τα παιδάκια τους θα γίνουν πολιτικοί και θα τα καμαρώσουν σαν τους επόμενους συνεχιστές της δυναστείας τους.

Μας επέβαλαν ένα πολιτικό σύστημα το οποίο καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία Ελλάδα, και μας το παρουσιάζουν σαν να είναι το καλύτερο ή το μόνο πολιτικό σύστημα που μπορεί να εξασφαλίσει την ευημερία των πολιτών. Στην πραγματικότητα επέβαλαν ένα σύστημα ολιγαρχικό, αφού κάθε φορά σου δίνουν να επιλέξεις μεταξύ των κατώτερων ελλήνων, τον μη χειρότερο, απο ένα σύνολο πολιτών που έχει φιλτράρει το βρωμερό κομματικό σύστημα το οποίο οι ίδιοι έχουν φτιάξει. Αρα, φιλτράρουν από τα κόμματα τους πιο δουλικούς Ελληνες, και σου τους παρουσιάζουν για να "διαλέξεις" τον λιγότερο χειρότερο.

Το σύστημα αυτό δεν δίνει καμία ελπίδα σε μικρά καινούργια κόμματα, αφού οι σημερινοί δυνάστες μας σε συνεργασία με τους χαμερπείς δημοσιογράφους των μεγάλων καναλιών, δεν δίνουν βήμα και τηλεοπτικό χρόνο σε νέους πολιτικούς να παρουσιάσουν τις ιδέες τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κρατικές επιχορηγήσεις στα κόμματα, που είναι ανάλογες του λαού κάθε κόμματος, άρα για ένα νέο κόμμα θα είναι μηδαμινές. Και με αυτόν τον τρόπο, σε κρατάνε όμηρό τους.

Πέραν αυτών, οι βουλευτές μας οι νύν και οι προηγούμενοι, ψήφισαν τον ελεηνό νόμο περι ευθύνης υπουργών, έβαλαν τον εαυτό τους σε μια βουλευτική γυάλα ασυλίας, δίνουν συγχωροχάρτι στους ομοίους τους, και γενικά έφτιαξαν ένα σύστημα στο οποίο για να τιμωρηθεί κάποιος απο αυτούς πρέπει οι όμοιοί τους να το επιτρέψουν. Και μεταξύ κατεργαρέων υπάρχει αλληλοστήριξη.

Το ψάρι όπως λέει και ο λαός βρωμάει από το κεφάλι. Και όταν το κεφάλι το έχεις μέσα σε γυάλα και δεν μπορείς να το καθαρίζεις, το ψάρι αργά ή γρήγορα θα βρωμίσει. Με την προεδρευομένη δημοκρατία με τον νόμο περι ευθύνης υπουργών, έχουμε φτιάξει ένα σύστημα το οποίο ενθαρρύνει την παρανομία και την απάτη, την προστατεύει όταν διαπραχθεί, και επιτρέπει σε ανίκανους και προδότες να σε κυβερνούν!

Αρα δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξεις την Ελλάδα που ονειρεύεσαι, όποιο κόμμα και εάν ψηφίσεις με το σημερινό πολίτευμα, αφού σύντομα οι βουλευτές του νέου αυτού κόμματος θα διαφθαρούν από τους γλυώδεις ανθρώπους που περιστοιχίζουν τον πολιτικό βίο, και θα σου κάνουν τα ίδια και χειρότερα.

Σε έχουν πείσει ότι οτιδήποτε γίνει θα πρέπει να γίνει μέσα από το υφιστάμενο αυτό πολιτικό σύστημα, πράγμα που όπως είπαμε είναι αδύνατο.

Δεν είναι όμως έτσι.

Υπάρχει και άλλη πρόταση.

Η αλλαγή αυτού του ελεηνού πολιτικού συστήματος με ένα νέο το οποίο να απωθεί και να τιμωρεί τους απατεώνες βουλευτές και όχι να τους προστατεύει. Ωστε αν καποιος απατεώνας βρεθεί στην εξουσία, το ίδιο το σύστημα με έναν τρόπο αυτόματο να τον τιμωρεί και να τον αποπέμπει και όχι να τον δοξάζει.

Αυτό μπορεί να γίνει με την κατάργηση του θεσμού του Προέδρου ο οποίος σήμερα είναι διακοσμητικό στοιχείο με έναν λειτουργικό θεσμό ο οποίος να προστατεύει την δημοκρατία.

Ο θεσμός που προτείνεται είναι μια ανώτατη δικαστική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από ανώτατους δικαστικούς που θα δεχθούν την τιμή να τους ανατεθεί τέτοιο έργο, και οι οποίοι θα δεχθούν η τιμωρία τους σε περίπτωση παρατυπίας να είναι ισόβια φυλάκιση ή θάνατος .

Η επιτροπή αυτή (θα την ονομάσω Ανώτατη Δικαστική Επιτροπή - ΑΔΕ) μπορεί να απαρτίζεται από π.χ. 12 μέλη, και αποστολή της θα είναι ο ΑΜΕΣΟΣ έλεγχος, εκδίκαση και τιμωρία των βουλευτών, της κυβέρνησης και των αξιωματούχων, όταν παρανομούν ή μεροληπτούν .

Την επιτροπή αυτή θα ελέγχει σώμα από πολίτες, θα τους ονομασω "Φύλακες", 300 σε αριθμό, οι οποίοι θα εκλέγονται τυχαία μεταξύ των πολιτών. Κάθε πολίτης θα έχει δικαίωμα να συμμετέχει μία μόνο φορά. Η θητεία θα είναι ένας χρόνος. Καθ' όλο αυτό το διάστημα η πολιτεία θα καλύψει κάθε έξοδο και ανάγκη των πολιτών που θα συμμετέχουν στην επιτροπή, για να συνεχιστεί η ζωή τους κανονικά μετά την θητεία τους. Το σώμα μπορεί να αποτελείται από έναν πολίτη από κάθε επάγγελμα (έναν δικηγόρο, έναν μηχανικό, έναν εργάτη, έναν έμπορο κ.λ.π.) επιλεγμένους με κλήρωση. Το σώμα μπορεί να ονομάζεται "Φύλακες"

Η δημοκρατία θα εξασφαλίζεται με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που θα γίνονται όταν προκύπτουν σοβαρά θέματα. Οι ψηφοφορίες θα μπορούν να γίνουν είτε μέσω web site με username και password, είτε μέσω μηχανημάτων τύπου ATM με κάρτα, τοποθετημένων στα ΚΕΠ. Τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται σε ανοικτή σελίδα τύπου excel ώστε να μπορεί κάθε πολίτης να επιβεβαιώσει ότι η ψήφος του μετρήθηκε σωστά, αλλά και να μετρήσει τις ψήφους ναι και όχι. Ολες οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες θα έχουν απάντηση ναί / όχι / δεν γνωρίζω - δέν είμαι ειδικός.

Επιπλέον οι πολιτικοί μας θα πρέπει να είναι υποδείγματα ήθους και τιμιότητας, και όχι επικεφαλείς στρατιών κρατικοδίαιτων τεμπέληδων, και επειδή αδυνατούμε να τους ελέγξουμε, θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια στρατηγική αντίστοιχη με αυτήν της εφορίας, η οποία ελέγχει δειγματοληπτικά τους φορολογούμενους επειδή αδυνατεί να τους ελέγξει όλους, αλλά τιμωρεί  τόσο αυστηρά τους παραβάτες ώστε να γίνεται η παράβαση αποτρεπτική. Τα μέτρα θα μπορούσαν να είναι τα ακόλουθα:

1. Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας.
2. Κατάργηση της παραγραφής.
3. Δήμευση της περιουσίας όσων αξιωματούχων δέν μπορούν να την δικαιολογήσουν.
4. Εξορία για όσους αποδειχθεί ότι λειτούργησαν ενάντια στο συμφέρον μας.
5. Αποδοχή του βίντεο ως αποδεικτικού στοιχείου όταν περιέχει στοιχεία απάτης.
6. Αποπομπή του προίσταμένου όποιου διωχθεί κατα τον παραπάνω τρόπο.
7. ΑΜΕΣΗ εκδίκαση όλων των παρόμοιων τέτοιων υποθέσεων.
8. Κατάργηση των εξεταστικών επιτροπών.
9 Παραδειγματική τιμωρία όσων αξιωματούχων έκλεψαν.

Ειδικά η ευθύνη του προϊσταμένου, νομίζω ότι θα βοηθήσει να ανέλθουν επιτέλους οι ΑΞΙΟΙ σε αυτήν την χώρα, καθώς ξεκινώντας απο τους βουλευτές, όλοι θα επιλέγουν έντιμους υφισταμένους, φοβούμενοι ότι αν οι υφιστάμενοί τους παρανομήσουν θα τιμωρηθούν και οι ίδιοι.

Η εφαρμογή του συστήματος αυτού δεν  απαιτεί ριζικές μεταβολές στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος, ούτε αντικατάσταση των υφιστάμενων νόμων, παρα μόνο αλλαγή του συντάγματος στα σημεία που υποδεικνύει η διακήρυξη.

Δεν ισχυρίζομαι ότι έλυσα όλα τα θέματα ή ότι η λύση που προτείνω είναι ολοκληρωμένη. Είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πολιτικού συστήματος που να απωθεί τα λαμόγια και όχι να τα έλκει.

Αν πιστέυεις ότι το θεωρητικό μοντέλο ευσταθεί και λειτουργεί στην πράξη, αυτό θα είναι σίγουρα ένα πράγμα για το οποίο αξίζει να δουλέψουμε.

Περιμένω με αγωνία τα σχόλιά σας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να πω το εξής:

Συμφωνώ απόλυτα με την οριζόντια διεύρυνση της δημοκρατίας, μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για πολύ περισσότερα θέματα από την τελείως χωρίς νόημα ψήφο σε κάποιο κόμμα. Σήμερα δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία ούτε ηθική, ούτε πρακτική ούτε ιδεολογική (τουλάχιστον ανοικτά) που θα δικαιολογούσε την μη διεύρυνση του δημοκρατικού μηχανισμού ώστε ο πολίτης να μπορεί κατ ευθείαν να ψηφίζει για όσα θέματα τον απασχολούν ελεύθερα και συχνότατα.

Συμφωνώ ή τουλάχιστον μου αρέσει η ιδέα σου περί των 300 ελεγκτών. έχω συναφείς ιδέες, όπου οι κρατικοί λειτουργοί δεν έχουν ως κύρια τους ασχολία να αποφασίζουν, αλλά μάλλον να εγγυούνται την φερεγγυότητα του συστήματος.

Ένα θέμα που βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο είναι ο συμβιβασμός της αξιοκρατίας (που πολλές φορές είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχει κανείς) με την δημοκρατία. Βρίσκω ότι η ψήφος χωρίς ενημέρωση και έμπρακτη υπευθυνότητα είναι στην ουσία ένα καταστροφικό γεγονός. Πώς λοιπόν διατηρούμε την ελευθερία του καθενός ενώ παράλληλα εγγυόμαστε όσο είναι δυνατόν ότι ο κάθε ψηφοφόρος είναι πράγματι ενήμερος για το θέμα που ψηφίζει?

Αν κάποιος δεν το θέλει αυτό, τότε δεν πιστεύει ούτε τα πιο βασικά που μας παρέχει το παρών Σύνταγμα, που λέει ξεκάθαρα ότι ο λαός είναι "κυρίαρχος". Πιο απλά, όποιος Δημοκράτης, αναφέρει ότι πιστεύει ότι ο λαός είναι κυρίαρχος αλλά δεν υποστηρίζει την διεύρυνση της Δημοκρατίας πρακτικά και άμεσα, υποκρίνεται σε βαθμό υπερθετικό.

Μερικές από τις ιδέες μου:
Είναι σημαντικό να υπάρχει στο όποιο νέο πολιτικό σύστημα ένα σωστό υπόβαθρο που να προστατεύει και την ελευθερία του ατόμου. Δηλαδή να εξηγείται ο λόγος για τον οποίο επιλέγονται οι όποιες επιλογές και παράμετροι του συστήματος.

Η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος, είναι το ότι πρέπει να υπάρχει κάποια ή κάποιες υπερβατικές αξίες που να δικαιολογούν το Γιατί έχει υποχρεώσεις και δικαιώματα ο άνθρωπος, και όχι μόνον το ότι τις έχει.

Σύντομα θα δώσω και πιο πλήρη γνώμη για τις προτάσεις σου.

Μία ιδέα που μου περνά συνέχεια από το μυαλό, εφ όσον μιλάμε για το σταδιακό χτίσιμο ενός νέου πολιτεύματος, είναι το εξής, και το παραθέτω για σκέψη:

Την εφαρμογή δωρεάν βασικής τροφής για όλους τους Έλληνες πολίτες. Αυτό θα μπορούσε να ήταν 1 υδατάνθρακας (π.χ. ψωμί) 1 πρωτεΐνη (π.χ. τυρί ή αυγό) και ένα φρούτο/λαχανικό, ανάλογα με την μέρα ή/και εποχή. Τα απίστευτα χρήματα που ξοδεύονται σε άλλα πράγματα σήμερα είναι πολλές φορές πιο ακριβά από την υλοποίηση αυτού. Και μόνο η εν μέρη υλοποίηση αυτού όπως π.χ. ψωμί για όλους, θα ήταν επαναστατικό και σήμερα είναι δυνατόν. Δεν μπορώ να βλέπω να πετάγονται π.χ. φρούτα σε τόσο τεράστιες ποσότητες, είναι τρέλα...

Κατά την γνώμη μου, δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ το κακό στο να θέλει κανείς να ανατρέψει ένα πολίτευμα για να το αλλάξει προς το καλύτερο.

Ένα λάθος (ή όπως θα έλεγαν "άλλοι" σκόπιμο σχέδιο) που έκαναν σίγουρα οι πρόγονοι μας, είναι ότι υπέθεσαν, ότι ξέρουν για εμάς τι είναι το καλύτερο, για πάντα, και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επινοήσουμε κάποιο καλύτερο τρόπο.

Ο σκοπός ως νέα γενιά, είναι να σκεφτόμαστε και έξω από τα γνωστά και παραπέρα από αυτά που σκέπτονταν οι πρόγονοι μας. Μάλιστα, θα έλεγε κανείς ότι έχουμε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να βελτιστοποιούμε αυτά που παραλαμβάνουμε. Μόνο έτσι δείχνουμε σεβασμό προς τους αγωνιστές που μας παρέδωσαν την όποια ελευθερία και το όποιο Σύνταγμα έχουμε τώρα.

Εξάλλου, έχουμε και εμείς το δικαίωμα να προσδιορίζουμε το πολίτευμά μας. Δεν το είχαν μόνο οι προκάτοχοί μας. Αν δεν μας το δίνει αυτό το δικαίωμα το Σύνταγμα, σίγουρα μας το δίνει αυτονόητα η κοινή λογική και η κοινά αποδεκτή ηθική.

Χρειαζόμαστε ιδέες σαν τις δικές σου, και νομίζω ακόμα και τρελές (αλλά όχι τόσο αν τα βάλει κανείς κάτω) όπως αυτή που παρέθεσα παραπάνω με την δωρεάν βασική διατροφή...

Δεν είναι ντροπή να ασχολούμαστε με αυτά που φαίνονται ως ουτοπικά και φαντασίες. Η αλήθεια είναι ότι ΜΟΝΟ έτσι υπερβαίνει και βρίσκει νέες λύσεις για νέα προβλήματα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε δεν θέλω να σε απογοητεύσω , αλλά ως πολιτικός επιστήμωνας θέλω να σε συμβουλέψω να ξαναδιαρθρώσης το ιδανικό πολιτικό σου σύστημα. Θέλω να μας εκθέσεις ενα πιο λογικό και ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ πολιτικό σύστημα το οποίο να μην εμπλέκει τον ανθρώπινο παράγοντα στην ελεγκτική ομάδα που ανέφερες αλλά κατι το ηλεκτρονικό και ανεπηρέαστο. Κάτι το οποίο δεν εξαγοράζεται. Η ελεγκτική επιτροπή πρέπει να είναι ένα σύστημα υπολογιστών που θα ελέγχει 24/7 τους λογαριασμούς των πολιτικών , τις κινήσεις τους , το τι υπόσχονται. Πρέπει αυτά σε πρώτη βάση να καταγράγονται live και να εκπέμπονται στο διαδίκτυο δημοσίως.

christos είπε...

Πολύ καλά όλα αυτά που λέτε αλλά μπορεί να μου λύσει κάποιος μία απορία;
Με βάση τα 4 ΜΝΗΜΟΝΙΑ που υπέγραψαν οι διαχειριστές της εξουσίας από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν κατασχεθεί αμετάκλητα και άνευ όρων τα ίδια και τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδος.Δηλαδή τα πάντα είναι κατασχεμενα .Και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα!Βουλή ,κόμματα ,αστυνομία ,πυροσβεστική ,στρατός ,λιμενικό σώμα ,κτλπ.
Επομενως πως θα μας σώσει η Αριστοκρατική Δημοκρατία;;