Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Πλησιάζει το τέλος της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Πλησιάζει το τέλος της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Το 84% των πολιτών θεωρεί ότι δεν λειτουργεί η δημοκρατία.
Από αυτό εδώ το blog το φωνάζουμε συνεχώς, ότι η δημοκρατία στη χώρα μας δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Αντιθέτως το πολιτικό σύστημα της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που ισχύει στη χώρα μας, ευνοεί τη δημιουργία μιας πολιτικοοικονομικής κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας η οποία επιδίδεται σε νομή της πολιτικής και κοινωνικής εξουσίας σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό για τη χώρα μας. Είναι φαινόμενο διαχρονικό και έχει.....
οδηγήσει κατ’ επανάληψη σε πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα τα οποία κλείνουν πάντα είτε με εθνικές καταστροφές, είτε με οικονομικές καταστροφές, είτε με δικτατορίες.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επιτέλους οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται το γεγονός αυτό.
Ήδη η έρευνα του βαρόμετρου της Public Issue που δημοσίευσε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ αποδεικνύει αυτό ακριβώς που ισχυριζόμαστε πιο πάνω.
Συγκεκριμένα, το 84% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι δεν λειτουργεί ικανοποιητικά η δημοκρατία στην χώρα και σε αυτό ευθύνονται εκτός από τα πολιτικά κόμματα και η δικαιοσύνη και το κράτος (Ελληνικό Δημόσιο) και οι Εκπαιδευτικοί και βεβαίως οι Δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ.
Θα χαιρόμασταν ακόμα πιο πολύ αν τελικά οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν ότι θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας και να αντικατασταθεί η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία με προεδρική δημοκρατία.
Όμως και αυτό ήδη έχει γίνει, αφού σε έρευνα της εταιρίας Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα» που έγινε μάλιστα τον Απρίλιο του 2007, όταν δεν είχε συνειδητοποιηθεί ακόμα το πρόβλημα, οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 46,8% ότι προτιμούν την Προεδρική Δημοκρατία, έναντι του σημερινού πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας που συγκέντρωσε ποσοστό μόνο 39,9%.
Επομένως αν γινόταν σήμερα μια αντίστοιχη έρευνα το ποσοστό εκείνων που προτιμούν την Προεδρική Δημοκρατία, ξεπερνά πλέον κατά πολύ το 50% και βάζει πλέον ουσιαστικό ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος της χώρας. Μάλιστα αν προηγηθεί και δημόσιος διάλογος για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο πολιτικών συστημάτων, το ποσοστό της Προεδρικής Δημοκρατίας θα πάει στα ύψη.
Ζούμε λοιπόν και κινούμαστε στα πλαίσια ενός πολιτεύματος που δεν το θέλει πλέον ο ίδιος ο λαός.

Απο hassapis-peter.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: